Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά μια φωτιά που πρέπει να ανάψει. Πλούταρχος

5ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου

Λύκειο Γουδή

Ο Ερατοσθένης τον 3ο αιώνα π.Χ. υπολόγισε με θαυμαστή ακρίβεια το μήκος της περιφέρειας της Γης. Δείτε πώς στο απόσπασμα από την εξαιρετική σειρά ντοκυμαντέρ Cosmos με αφηγητή τον Carl Sagan https://youtu.be/Pv4ulPFvyeM (διάρκεια 6:39 λεπτά)

 

Η Δίολκος ήταν ο ειδικής κατασκευής πλακόστρωτος δρόμος που συνέδεε τις δύο άκρες του Ισθμού της Κορίνθου. Δείτε την οπτικοποιημένη ανάπλαση της διέλευσης των πλοίων από τον Κορινθιακό στο Σαρωνικό μέσω της αρχαίας διόλκου (παρουσίαση Θεοδόση Τάσιου, Καθηγητή ΕΜΠ). Στο

http://vimeo.com/13229017 ή στο https://www.youtube.com/watch?v=-LDgAp-ApDA 

(διάρκεια 22 λεπτά)

Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας/The Library of Alexandreia

Εξαίρετο ντοκυμαντέρ διαρκείας 19:47'.  Αφήγηση στα Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους. 

 

https://www.youtube.com/embed/jr9lAS6cxt4?rel=0

 

 

Στρατή Μυριβήλη «Η μυστική παπαρούνα» 

 

(η συνέχεια μετά τη σελ. 276 του σχολ. βιβλίου)

 

από τη Μαρίζα Βλάχου (Β1)

 

 

...Την άλλη μέρα ξεκίνησα να φτάσω πάλι στην άκρη του χαρακώματος. Το τραύμα έχει αρχίσει να επουλώνεται. Ο πόνος υποχωρεί. Αυτό το λουλούδι νιώθω πως με γιάτρεψε. Περπατάω όσο πιο γρήγορα μπορώ, μα νιώθω πως ο δρόμος είναι ατελείωτος. Από χτές αισθάνομαι ότι χιλιάδες μπουμπούκια περιμένουν να ανθίσουν μέσα μου.

Έχω φτάσει στο σημείο που έπρεπε να βρίσκεται το τσουβάλι που φυλάει το θησαυρό μου. Δεν είναι πουθενά. Έχει αρχίσει να με λούζει ο ιδρώτας. Υποφέρω όπως υποφέρει η κάθε μάνα που χάνει το παιδί της στον πόλεμο. Έτσι έχασα κι εγώ το δικό μου στο χαράκωμα.

Θυμάμαι τα λόγια του παππού μου πως κάθε λουλούδι που χάνεται, κάθε δέντρο που χάνεται αφήνει σπόρους πίσω του για να φυτρώσουν περισσότερα. Σα να άνοιξε τα πέταλά της η πρώτη παπαρούνα μέσα μου. Απομακρύνομαι από το σημείο του θανάτου που σήμανε μια νέα αρχή για μένα.

Πρέπει να κρατήσω το μικρό κήπο μέσα μου και να τον εξαπλώσω σε όλο το χαράκωμα, σε κάθε χαράκωμα. Δεν αξίζει ο πόλεμος περισσότερο από μια κόκκινη παπαρούνα. Δεν αξίζει τίποτα περισσότερο από τη ζωή και την ομορφιά της.

 

 

paparouna

 

 

Η Σχολή των Αθηνών (Scuola di Αtene)είναι μια από τις διασημότερες νωπογραφίες του Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγεννησιακής περιόδου,Ραφαήλ.

Η Νωπογραφία διακοσμεί ένα τοίχο, του δωματίου με το όνομα "δωμάτιο των υπογραφών" ή "Stanza della   Segnatura" της πτέρυγας "Stanze di Rafaello" δηλαδή "Τα δωμάτια Ραφαήλ" στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανό. Ο Ραφαήλ ονόμασε την νωπογραφία σημειώνοντας δύο λέξεις: “Causarum Cognitio”, "Αιτίες Γνώριζε" δηλαδή προσπάθησε να συνειδητοποιείς και να γνωρίζεις τις αιτίες, που είναι και το φιλοσοφικό συμπέρασμα μελέτης του Αριστοτέλη. Το θέμα της νωπογραφίας είναι η "Φιλοσοφία", ή για την ακρίβεια η "αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία". Στο κέντρο εικονίζονται ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης και γύρω σχεδόν όλοι οι σημαντικοί φιλόσοφοι του αρχαίου κόσμου. Το θέμα που απέδωσε ο Ραφαήλ μαρτυρεί την αντίληψη των Ανθρωπιστών της Αναγέννησης, οι οποίοι πίστευαν ότι υπάρχει πνευματική αρμονία μεταξύ της ελληνικής Φιλοσοφίας και της χριστιανικής διδασκαλίας. (Πηγή: Βικιπαίδεια)

 

 

 "Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω..." (Η γεωμετρία πίσω από το έργο του Ραφαήλ)

 rafael geometry

(Πηγή: Γ. Ματσαρίδη, Γλωσσολόγου, ΜSc)

Στοιχεία Επικοινωνίας

5ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου
τέρμα Γ. Παπανδρέου, Γουδή
Τ.Κ. 15773
Τηλ: 2107487020
Εmail: mail@5lyk-zograf.att.sch.gr

Copyright © 2017 5ο Λύκειο Ζωγράφου Rights Reserved.